Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Leadership requires these 3:


“In his new adaptation of the Chinese sacred text Tao Te Ching, Stephen Mitchell offers a provocative take on Lao-tzu’s approach to leadership:

“I have just three things to teach:
simplicity, patience, compassion.
These three are the greatest treasures.
Simple in actions and thoughts,
you return to the source of being.
Patient with both friends and enemies,
you accord with the way things are.
Compassionate toward yourself,
you reconcile all beings in the world.”


Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Νοτο


“Οι ΗΠΑ από τις αρχές του 21ου αιώνα άρχισαν να αντιτίθενται, και να εκδηλώνουν αυτή τους την αντίθεση, στην προοπτική ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία (π.χ. νέοι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας και πώληση στρατηγικών εταιρειών διακίνησης ενέργειας από χώρες όπως η Ελλάδα σε ρωσικές εταιρείες). Οι ενεργειακές στρατηγικές ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονται σε αντίθεση, και οι ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας φαίνεται να δημιουργούν στις ΗΠΑ δεύτερες σκέψεις για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γερμανίας και για τη μετατροπή της σε μια αυτοδύναμη οικονομική και στρατηγική δύναμη στην Ευρώπη. Ήδη φαίνεται πως η γερμανική μνημονιακή πολιτική προς την Ελλάδα και την Κύπρο επηρεάζεται περισσότερο από τις προσδοκίες των ενεργειακών αποθεμάτων της ελληνικής και κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) παρά από τη διευρυμένη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Η Deutsche Bank υπολόγισε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ σε 430 δισεκατομμύρια ευρώ, αξιοποιήσιμα τα επόμενα οκτώ έως δέκα χρόνια.[16] Το νέο Ελντοράντο –η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, στις θαλάσσιες περιοχές του Ισραήλ και της Κύπρου– επεκτείνεται τώρα και σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές της νότιας Κρήτης και του Ιονίου πελάγους.
Στο ζήτημα λοιπόν εμπλέκονται κρίσιμα ευρωπαϊκά και ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα “που αφορούν την ασφάλεια του Ισραήλ και τις αγγλο-αμερικανικές στρατηγικές για τη Μέση Ανατολή όπως διαμορφώθηκαν από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η διασφάλιση αυτών των συμφερόντων, που συνδέονται άμεσα με την αμερικανική ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρώπη, ώστε να ρυθμιστεί η γερμανική ευρωπαϊκή συμπεριφορά και να διατηρηθούν οι ισορροπίες.]”

“Το φάντασμα της γερμανικής ηγεμονίας φαίνεται να πλανάται και πάλι πάνω από την Ευρώπη, μιας ηγεμονίας ανεύθυνης, όπως εκείνη της αρχαίας Σπάρτης, και συνάμα επικίνδυνα αναχρονιστικής, με μη ορθολογικά στοιχεία ρεβανσισμού και αλαζονείας – μια απειλή για τις δημοκρατικές παραδόσεις της Ευρώπης. Ποτέ οι ψευδαισθήσεις της γερμανικής ηγεμονίας δεν ήταν πιο εμφανείς απ’ ότι σήμερα. Οι οικονομικές πολιτικές που επιβάλλει η Γερμανία στην Ε.Ε., και ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, δεν μπορούν να μεταμορφώσουν την Ευρώπη σε ένα ανταγωνιστικό παραγωγικό πρότυπο, ενώ την υποτάσσουν πλήρως στη γερμανική ηγεμονία, μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο στον 21ο αιώνα. Οι ηγεμονικές φαντασιώσεις της Γερμανίας δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα.”


“Η σημερινή φανατική νεοφιλελεύθερη πολιτική της Γερμανίας, που υπονομεύει το μεσογειακό Νότο, ενδέχεται να προκαλέσει μαζική αντιγερμανική αντίδραση στην Ευρώπη, ανάλογη με εκείνη που προκάλεσαν στη Γερμανία οι όροι της συνθήκης των Βερσαλλιών. Η εκμετάλλευση αυτής της αντίδρασης από λαϊκίστικα, αντιδημοκρατικά στοιχεία μπορεί να οδηγήσει τα μεσαία και μικροαστικά κοινωνικά στρώματα να εκφραστούν με φασιστικούς κομματικούς σχηματισμούς, στις φτωχοποιημένες χώρες του Νότου πρώτα, αλλά αργότερα και στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, με τελικό αποδέκτη την ίδια τη Γερμανία.”

“Η διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη από τη Γερμανία απειλεί να πλήξει τη δημοκρατία στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, προκαλώντας ενδεχομένως στο μέλλον την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Γηραιά Ήπειρο και την υποταγή της τελευταίας σε εξωευρωπαϊκά συμφέροντα.”


Excerpt From: Θερμός, Ηλίας. “Η γερμανική ηγεμονία.” Εκδόσεις Καστανιώτη. iBooks.
This material may be protected by copyright.

Check out this book on the iBookstore: https://itunes.apple.com/us/book/e-germanike-egemonia/id665092880?mt=11