Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΜΠΑΚΙΩΝ!!!

H Fou ασχολειται αυτη την εβδομαδα με την "Γιορτη των Αγγελων" και την καταναλωτικη μανια για λαμπακια που σαρωνει τα τελευταια χρονια τους νεοελληνες...Christmas: Where tree abuse happens...


Η Θεσσαλονίκη βάζει τα γιορτινά της!

Έφτασαν και τα φετινά Χριστούγεννα. Μπήκαμε στο Δεκέμβριο, στον μήνα των γιορτών. Άσχετα που τα πρώτα μαγαζιά με χριστουγεννιάτικα είδη έκαναν την εμφάνιση τους από τα τέλη του Οκτώβρη στην πόλη μας. Τέτοια βιασύνη!
Τέτοια βιασύνη να αγοράσουμε μπάλες, γιρλάντες, κάρτες, Αη-Βασίληδες, δέντρα και φυσικά χιλιάδες λαμπάκια! Κάθε Θεσσαλονικεύς που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να βάλει έστω και μια σειρά λαμπάκια στο μπαλκόνι του. Δε συζητώ για τους πολύ μερακλωμένους. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή κοιτάω τα μπαλκόνια και απορώ. Μιλάμε για υπερπαραγωγές όχι αστεία! Λαμπάκια στα κάγκελα, στου τοίχους, στις γλάστρες, στις τέντες. Παντού!
Δεν θέλω να είμαι το κακό πνεύμα των Χριστουγέννων αλλά δεν αντέχω άλλο το φαινόμενο του μπαλκονιού- καρναβαλιού! Δηλαδή, ειλικρινά αυτοί οι τύποι πιστεύουν πως βάζοντας όσο πιο πολλά λαμπάκια μπορούν προσφέρουν κάτι σε έμας τους περαστικούς? Ότι δηλαδή αν οδηγώ εγώ στην πόλη και βλέπω την κακογουστιά του καθενός θα μπω πιο εύκολα στο εορταστικό πνεύμα. Λυπάμαι. Άλλα εμένα τουλάχιστον άλλα συναισθήματα μου προκαλεί αυτή η φωταψία και όχι συγκίνηση και ανυπομονησία για τις γιορτές.
Ο πόλεμος των λαμπακίων. Κανονικά! Πέρσι παρατηρούσα τους γείτονες μου. Το είχαν δει και λίγο σαν διαγωνισμό. Κάθε μέρα πρόσθεταν και από κάτι ακόμα, γιατί ο διπλανός ή ο απέναντι πρόσθεσε και αυτός κάτι. Ακόμα και μπαλκονάκια του μισού τετραγωνικού φορτωμένα με χριστουγεννιάτικα στολίδια. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν ειλικρινείς προσπάθειες. Αυτό το παραδέχομαι. Π.χ. πολυκατοικίες, που για πρώτη φορά οι ενοικοί τους συμφωνούν όλοι και κάνουν έναν ενιαίο στολισμό σε όλα τα μπαλκόνια.
Γιατί, αλήθεια, όλοι αυτοί να το βγάζουν το μεράκι τους μόνο τα Χριστούγεννα όμως? Γιατί δεν φροντίζουν τα μπαλκόνια τους και τις οικκοδομές τους και τον υπόλοιπο χρόνο? Γιατί δεν γεμίζουμε όλοι τα μπαλκόνια μας με λουλούδια, γιατί δεν βάφουμε τις οικοδομές μας, γιατί δεν αλλάζουμε τέντες και κάγκελα? Γιατί δεν μεταμορφώνουμε τις ταράτσες μας σε κήπους? Αφού μας απασχολεί τόσο πολύ η εικόνα αυτής της πόλης και θέλουμε να συμβάλουμε στο να την κάνουμε γιορτινή, γιατί δεν βοηθάμε και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου στο να την κάνουμε ανθρώπινη?
Βέβαια, δεν έχουμε και καλό παράδειγμα. Το ομολογώ. Όταν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που φανταζόμαστε όλοι πως θα προσλαμβάνει ειδικούς ανθρώπους για το στολισμό της πόλης, παρουσιάζει κάθε χρόνο αυτή την εικόνα είναι φυσικό να παρασύρει και όλους τους λάτρεις του λαμπακίου. Εκείνη την Αριστοτέλους ειλικρινά την λυπάμαι. Νιώθω σαν να αγκομαχάει! Στο δέντρο κάθε χρόνο εμφανίζονται όλο και πιο πολλά λαμπάκια, σε τέτοιο σημείο που να μην υπάρχει καν ένα πράσινο τετραγωνικό εκατοστό, ενώ το καράβι...δεν έχω λόγια για το καράβι... Φτάνει! Έλεος Δήμαρχε! Το αποκορύφωμα πέρσι, βέβαια, (ελπίζω να το γλιτώσουμε φέτος) ήταν τα τρία χρωματιστά (πράσινο, μπλέ, ροζ) φωτεινά αγγελάκια στην Αριστοτέλους ακριβώς πάνω απο τη Μητροπόλεως. Σ’ένα από τα λίγα σημεία της πόλης, δηλαδή, όπου η αρχιτεκτονική των γύρω κτιρίων αλλά και της πλατείας είναι σχεδόν καθηλωτική. Η πλατεία Αριστοτέλους, παρόλο το τσιμέντο κτλ. είναι πανέμορφη (δεν είναι τυχαίο που αεροφωτογραφία της χρησιμοποιήθηκε για διαφημιστικη καμπάνια βότκας!), και ως εορταστική θα έπρεπε να γίνεται ακόμα ομορφότερη, όχι να επιβαρύνεται.
Προτείνω άμεση σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής επιστημόνων για το θέμα στολισμού της Πόλης! (καλά πλάκα κάνω...)
Απλά ας βάλουμε όλοι τα δύνατα μας φέτος και ότι κάνουμε ας το κάνουμε με γνώμονα την αισθητική βελτίωση της εικόνας της πολυγαπημένης μας
Hate City!

Δεν υπάρχουν σχόλια: